Sernik jest bardzo wdzięcznym ciastem pod względem wartości odżywczej – łatwo przygotować go w wersji dietetycznej, nie tracąc przy tym smakowitości. Dużo białka, porcja owoców, bez dodatku cukru.

Kakaowy spód, wilgotna i kremowa warstwa serowa, orzeźwiający mus owocowy na wierzchu – przed Wami sernik z mango.

 

Spód:

Mąka orkiszowa jasna – 100 g
Masło – 60 g
Kakao – 20 g
Sól – szczypta

Warstwa twarogowa:

Twaróg sernikowy mielony – 1 kg
Jajko – 3 szt.
Budyń śmietankowy – 1 opakowanie
Mango (użyłam mrożonego) – 250 g
Erytrol (lub cukier*) – 3 łyżki

 

Mus mango:
Mango (również mrożone) 200 g
Erytrol (lub cukier*) – 3 łyżki

 *należy dodać ok. 25-30% mniej cukru

Masło roztopić. Suche składniki umieścić w misce, wlać masło. Zagnieść ciasto ręką. Schłodzić przez ok. 10 minut w lodówce. Formę (28×19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kakaowym ciastem. W międzyczasie zmiksować mango z erytrolem (450 g mango i 6 łyżeczek erytrolu).
W misce umieścić twaróg sernikowy, wbić 3 jajka, dodać budyń. Miksować tylko do połączenia składników. Wlać ok. połowę musu mango, ciasto wymieszać szpatułką.
Spód ciasta piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. Następnie wyjmujemy blaszkę, wlewamy masę sernikową. Temperaturę zmniejszyć na 160 st. C, piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C., piec przez kolejne 90 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch sernika polać pozostałym musem mango.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This