Przygotowywanie słodyczy w lżejszych wersjach wcale nie jest takie łatwe. Często kończy się niepowodzeniem. Szczególnie zależy mi na tym, żeby odchudzona wersja nie odbiegała za bardzo smakiem i strukturą od oryginału. No bo co z tego, jeśli wersja lżejsza, jak do niczego to nie jest podobne – ani nie smakuje, ani nie wygląda. 🙂 Ale tym razem się udało… i to przy pierwszej próbie!

PIECZONE FAWORKI ORKISZOWE

Taka wersja faworków jest jedynie trochę mniej krucha od tradycyjnych. Mają aż o POŁOWĘ mniejszą kaloryczność (ok. 260 kcal na 100 gramów), dlatego można pozwolić sobie na większą ilość bez wyrzutów sumienia. 🙂

Składniki:
Mąka pszenna tortowa – 100 gramów
Mąka orkiszowa jasna – 100 gramów
Żółtko jaja – 2 sztuki
Jogurt naturalny (najlepiej gęsty) – 100 gramów
Sól – szczypta
Ksylitol/erytrol/stewia w proszku – wg uznania, do posypania faworków

Sposób przygotowania:
Mąki przesiać przez sitko. Dodać żółtka, jogurt i sól, zagnieść na ciasto. Masa nie powinna kleić się do rąk (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Ciasto można ją schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce.
Masę rozwałkować, wyciąć paski o wymiarach ok. 2×10 cm. Paski ponacinać nożem na środku (zostawić margines przy końcach). Przez powstałą dziurkę przeciągnąć końcówkę paska i uformować chruściki.

Faworki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
Przed podaniem posypać pudrem z ksylitolu/erytrolu/stewii.
Smacznego!

Pin It on Pinterest

Share This