Domowe płatki śniadaniowe test smaku przeszły celująco – są słodkie i przyjemnie chrupkie. Wyglądem i konsystencją przypominają sklepowe płatki.
Bez cukrów, syropów, inwertów oraz innych niepotrzebnych składników.

Składniki:

Daktyle suszone – 200 gramów

Mąka – 130 gramów (może być dowolna; ja dałam pół na pół mąkę pszenną 550 i owsianą)

Płatki migdałowe – 50 gramów

Masło – 40 gramów

Kakao – 10 gramów

Proszek do pieczenia – 5 gramów

Sposób wykonania:

Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić. Płatki migdałowe zmielić na mąkę. Do miski wsypać suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielone płatki migdałowe. Namoczone daktyle odlać, zblendować na gładką masę. Dodać masło, zblendować ponownie Masę maślano-daktylową dodać do miski z produktami suchymi, zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (lub dowolny kształ), ułożyć na blaszcze. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego! Domowe płatki śniadaniowe są gotowe!

Pin It on Pinterest

Share This