Pieczeń rzymska z jajkiem i suszonymi pomidorami – propozycja świąteczna (i nie tylko), tym razem dla mięsożerców.
Trzeba przyznać, że danie mało urodziwe, lepiej smakuje niż wygląda… ale jest uniwersalne!
Pieczeń rzymska sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe, a także na zimno jako przekąska czy dodatek do kanapek.

Składniki
Mięso mielone z udźca indyka – 400 gramów
Mięso mielone z szynki wieprzowej – 400 gramów
Jajko – 7 sztuk (2 surowe, 5 ugotowanych)
Bułka grahamka – 1 sztuka
Mleko – ok. 5 łyżek
Suszone pomidory w oleju/oliwie – 100 gramów
Czosnek – 3 ząbki
Natka pietruszki – 1 pęczek
Sól, pieprz, majeranek, papryka suszona słodka i ostra

Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Bułkę namoczyć w mleku. Natkę umyć i posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory odsączyć, pokroić w kostkę. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną i odsączoną bułkę. Wbić 2 jajka, przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone pomidory, przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę, ponownie wymieszać. Foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć połowę farszu. Wzdłuż foremki, na środku zrobić małe wgłębienia. Włożyć w nie ugotowane jajka. Przykryć pozostałym farszem. Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pieczeń rzymska jest gotowa, smacznego!

Pin It on Pinterest

Share This