pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to kresowy deser na bazie twarogu. Tradycyjna wersja jest dość mocno kaloryczna i zawiera sporo tłuszczu. Przygotowałam dla Was odchudzony przepis – bez śmietany, jajek, masła i cukru. Mimo modyfikacji, pascha smakuje pysznie!

Składniki:

  • Ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (500 g)
  • Jogurt naturalny – 5 łyżek
  • Migdały, płatki – 3 łyżki
  • Banan – 1 dojrzała sztuka
  • Daktyle suszone – 10 sztuk
  • Rodzynki – 4 łyżki
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
  • Ksylitol – 3 łyżki
  • Sok z pomarańczy – 2 łyżki
  • Wanilia – 1 laska

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić. Twaróg zmielić 3-krotnie. Dodać do niego ksylitol, rozgniecionego banana, sok z pomarańczy i jogurt. Zmiksować całość na gładką masę. Do masy dodać wanilię, płatki migdałów, skórkę pomarańczową, pokrojone daktyle oraz odsączone rodzynki. Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Sito o drobnych oczkach, wyłożyć lnianą ściereczką, nałożyć masę. Docisnąć lekko i wyrównać wierzch. Przykryć z góry ściereczką, aby pascha nie wyschła. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po schłodzeniu wyłożyć na talerz. Udekorować według uznania i pascha wielkanocna gotowa!

Smacznego! 

pascha wielkanocna

Pin It on Pinterest

Share This