Pascha wielkanocna to kresowy deser na bazie twarogu. Tradycyjna wersja jest dość mocno kaloryczna i zawiera sporo tłuszczu. Przygotowałam dla Was odchudzony przepis – bez śmietany, jajek, masła i cukru. Mimo modyfikacji, pascha smakuje pysznie!
Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (500 g)
- Jogurt naturalny – 5 łyżek
- Migdały, płatki – 3 łyżki
- Banan – 1 dojrzała sztuka
- Daktyle suszone – 10 sztuk
- Rodzynki – 4 łyżki
- Kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
- Ksylitol – 3 łyżki
- Sok z pomarańczy – 2 łyżki
- Wanilia – 1 laska
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić. Twaróg zmielić 3-krotnie. Dodać do niego ksylitol, rozgniecionego banana, sok z pomarańczy i jogurt. Zmiksować całość na gładką masę. Do masy dodać wanilię, płatki migdałów, skórkę pomarańczową, pokrojone daktyle oraz odsączone rodzynki. Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Sito o drobnych oczkach, wyłożyć lnianą ściereczką, nałożyć masę. Docisnąć lekko i wyrównać wierzch. Przykryć z góry ściereczką, aby pascha nie wyschła. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
