Masz ochotę na pyszne czekoladowe ciasto? Nie ma problemu! Sernikobrownie składa się z samych „legalnych” produktów, dlatego może stanowić element zbilansowanej diety. Wypróbowałam sporo przepisów na słodycze na bazie fasoli, ale nie wspominam dobrze tych eksperymentów. Wreszcie udało mi się odnaleźć przepis idealny – ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i najważniejsze, bez posmaku strączków. Nie zawiera cukru (swoją słodycz zawdzięcza owocom), mąki i dodatku tłuszczu.

Składniki:

Warstwa czekoladowa
  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 jajko
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 2 szklanki czerwonej fasoli (ja wykorzystałam fasolę z puszki)
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa serowa
  • 250 g zmielonego sera twarogowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 gruszka

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Fasolę bardzo dokładnie wypłukać z zalewy i odsączyć na sitku. Do rondelka dodać daktyle, wlać ok. 300 ml wody i zagotować. Gotować do momentu aż daktyle się rozpadną i powstanie dość gęsta masa. Następnie dodać czekoladę, dokładnie wymieszać. Rondelek zdjąć z ognia.
W naczyniu zmiksować fasolę, jajko, banana, ostudzoną masę czekoladową, kakao i proszek do pieczenia. Z ciasta odłożyć kilka łyżek (3-4). Przygotować blaszkę (20×20 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przełożyć masę czekoladową na blaszkę.
Twaróg zmiksować z jajkiem, bananem i budyniem (proszkiem). Przygotowaną masę twarogową wyłożyć na masę czekoladową. Na wierzchu masy twarogowej porobić kleksy z odłożonej masy czekoladowej, następnie ułożyć umytą i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Ciasto piec przez około 60 minut w temp. 180°C. Sernikobrownie najlepiej smakuje schłodzone.

Smacznego!

 

Pin It on Pinterest

Share This